Voetgangerscongres

Vele interessante inzendingen

Vele interessante inzendingen

De aandacht voor voetgangers zit in de lift; het aantal inzendingen voor een bijdrage aan het Nationaal Voetgangerscongres is maar liefst 20 procent hoger dan vorig jaar. De inzendingen komen van vakprofessionals die de voetganger graag een stap verder brengen. In juli wordt het programma bekendgemaakt.  

Geslaagde herinrichting, recreatie en natuur, ov en lopen, gezond, samenwerken en papier versus werkelijkheid, zijn de onderwerpen die in de ingestuurde bijdrages het meest omschreven zijn. Bijdrages zijn ingestuurd door gemeentes, provincies, bedrijfsleven, belangenbehartigers en onderwijsinstellingen uit Nederland en België.

Beoordeling inzendingen

De vakjury, bestaande uit Filip van As - programmamanager Voetgangersbeleid bij ministerie I&W, Emile Oostenbrink - projectmanager bij het CROW, loopambassadeur Martine de Vaan en Frans Osté - beleidsmedewerker bij de gemeente Amsterdam, beoordelen de komende weken de inzendingen. Aansluitend wordt in juni het programma van het Nationaal Voetgangerscongres bekend gemaakt. Zeker is dat het congres verschillende thema’s behandelt en dat er naast presentaties ook walkshops en workshops aangeboden worden. Voor ieder wat wils!

Goed voor mens en milieu

Het thema van het Nationaal Voetgangerscongres 2023 is 'Ruimte maken voor de voetganger'. Lopen is de laatste jaren hoger op de agenda gekomen. Steden worden steeds vaker autoluw ingericht en ontworpen via het STOMP-principe, met de S van Stappen op één. Meer en meer gemeenten ontwikkelen loopvriendelijk beleid. De voordelen van actief loopbeleid zijn er legio. Lopen is goed voor mens en milieu en draagt bij aan leefbare en vitale steden. Het is een katalysator voor gezondheid van de inwoners, voor klimaatadaptatie en voor sociale cohesie. Maar het beleid naar de praktijk vertalen blijkt nog wel weerbarstig te zijn. Vaak is onvoldoende data over voetgangers voorhanden of blijkt het onderwerp ‘lopen’ toch nog een ondergeschoven kindje te zijn bij gemeenten. Want meer ruimte voor de voetganger, betekent minder ruimte voor iets anders.

Meld je aan voor het congres

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven