Voetgangerscongres

<span>De winnaars van de LoopAward 2022</span>

De winnaars van de LoopAward 2022

Op 13 oktober heeft Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving én juryvoorzitter van de LoopAward Wouter Veldhuis, de winnaars van de LoopAward bekendgemaakt. Walking4School is winnaar in de categorie ‘maatschappelijke initiatieven’. De Drontense dementievriendelijke route – de Oost wint in de categorie ‘ruimte in de fysieke omgeving’.

Maar liefst 16 verschillende organisaties hebben hun initiatief aangemeld bij het platform Ruimte voor Lopen. De jury heeft uit alle inzendingen zes loopinitiatieven genomineerd die meedingen om de twee prijzen. ‘Dementievriendelijke route – De Oost’, Als bomen kunnen wandelen, kunnen wij veranderen’ en ‘Erf 2.0 Delft’ maakten kans op de Award vanwege hun bijdrage aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving. De genomineerden voor het maatschappelijke initiatief waren ‘#1 wandel-vergaderapp’, ‘Maak een ommetje –Gemeente Terneuzen’ en ‘Met Walking4School loopt het beter!’

De jury bestaande uit Chantal Walg - anders denker en doener in de zorg, Bruno Bruins – staatsraad in de afdeling advisering van de Raad van State, voormalig wethouder verkeer en -minister voor medische zorg & sport en Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Wouter Veldhuis hebben samen de inzendingen beoordeeld. De juryleden hebben bij hun beoordeling vooral gekeken naar originaliteit, actualiteit en in hoeverre het initiatief een voorbeeld is voor anderen.
Tevens werd beoordeeld in hoeverre de inzendingen voldoen aan de ambities van Ruimte voor Lopen. Te weten:

  • Lopen is een vanzelfsprekend en integraal onderdeel van beleid, ontwerp en beheer
  • De omgeving biedt gelegenheid en nodigt uit om veilig te lopen
  • Lopen heeft een positief imago en wordt gestimuleerd

De LoopAward bestaat uit twee prijzen, in de categorie 'ruimte in de fysieke omgeving' en 'maatschappelijke initiatieven' worden inzendingen beloond. Beide prijzen bestaan uit een sculptuur gemaakt door Lilian Beentjes. De sculpturen stellen beenderen voor die noodzakelijk zijn voor het lopen.

Dementievriendelijke route
De ruimtelijke award werd gewonnen door De dementievriendelijke route – de Oost. De Oost in Dronten is een straat waar een verzorgingshuis en seniorencomplex aan liggen. Er komen steeds meer mensen met dementie en iedereen moet steeds langer thuis blijven wonen. Daardoor is het steeds belangrijker dat mensen met dementie die nog thuis wonen, zelfstandig naar buiten kunnen.

Er is een route aangelegd welke overzicht, rust en structuur biedt en herkenbaar is. Daardoor kunnen dementerenden, maar ook andere doelgroepen langer zelfstandig gebruik maken van de openbare ruimte. Er zijn meer rustplekken aangebracht, fietsstroken zijn gescheiden en alle voetgangersoversteken op de wegen zijn verhoogd zodat de hoogtes gelijk liggen aan de aansluitende voetpaden. Hierdoor kunnen mensen met beginnende dementie zelfstandig naar buiten. Ruimte voor lopen zit hem vaak in de kleine dingen, dat bewijst dit initiatief gaf de jury aan. De oplossing is erg eenvoudig, de impact is groot.

<span>Walking4School en Dementievriendelijke route – de Oost winnaars LoopAward 2022</span>
Michiel Schutte

Walking4School
De winnaar van de maatschappelijke award is Met Walking4School loopt het beter!

Walking4School is een bewustwordingscampagne met als doel om meer kinderen (en hun ouders) vaker naar school te laten lopen. Met vrolijke stickers en een actieweek speelt Walking4School in op problemen van de school en motiveert kinderen om vaker te lopen, fietsen of steppen. En met succes: bij een pilot in de gemeente Katwijk is het autoverkeer naar school met tot wel 75% afgenomen.

De jury realiseert zich dat niet iedere ouder in de positie is om het kind lopen naar de school te brengen. Echter draait de (maatschappelijke) LoopAward om het stimuleren van lopen. En dat is bijzonder goed gelukt met dit initiatief, dat ook nog eens bijdraagt aan het milieu. Jong geleerd is oud gedaan. Deze actie toont aan dat gedragsverandering mogelijk is. Het concept promoot lopen op allerlei manieren en is breed uit te zetten, ook in andere plaatsen.

<span>Walking4School en Dementievriendelijke route – de Oost winnaars LoopAward 2022</span>
Ineke Spape en haar zoon

Alle inzendingen kunt u nalezen op de website van Ruimte voor Lopen.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven