Voetgangerscongres

Terugblik 2019

TERUGBLIK WALK21 - ROTTERDAM 2019

 

Jim Walker over ‘zijn’ Walk21 in Rotterdam: ‘Tijd om lopen op te schalen’

In 2019 was er geen Nationaal voetgangerscongres, want het internationale WALK21-congres van initiatiefnemer Jim Walker streek van 7-10 oktober neer in Rotterdam. De loopwereld kwam bijeen,

Walker: “Ik ben echt geraakt door de mate van betrokkenheid bij het Rotterdamse team. Ze willen de meest beloopbare stad in Nederland zijn en ik ben ervan overtuigd dat als ze nauw blijven samen werken, ze wereldwijd een voorbeeld voor steden zullen worden.” stak de koppen bij elkaar en wisselde kennis en ervaringen uit. Hoe kijkt Jim Walker zelf terug op zijn editie in onze havenstad? 

Terugblik 2019

 

Wat was voor Walker inhoudelijk een eyeopener?
”Ik werd vooral geïnspireerd door de presentatie van Helge Hillnhutter uit Noorwegen. Hij onderbouwde de waarde die de integratie van lopen en ov kan hebben in het ontwikkelen van duurzame mobiele steden. Rotterdam heeft al een van de meest beloopbare centrale stations in de wereld gecreëerd, het lijkt nu tijd om dezelfde principes toe te passen op de metrohaltes. Ik adviseer andere steden om samen met stationmanagers en treinexploitanten hetzelfde te doen. Helges onderzoek bevestigt dat de hoeveelheid potentiële ov-gebruikers kan verdrievoudigen door het aanbieden van aantrekkelijke wandelroutes naar het ov.  Waarom zouden steden dit niet doen?

Wat viel verder op? Welke nieuwe kennis over wandelen deed Walker op tijdens deze WALK21?

“Ik ben erg enthousiast over het nieuwe nationale platform ‘Ruimte voor Lopen’ dat zich gaat inzetten om op een substantiële manier beleid en projecten te coördineren in Nederland. Ik zag twee ministeries en 30 organisaties op het podium staan bij de lancering. Dat geeft me veel hoop op een model dat bijdraagt aan nieuwe zichtbaarheid, waarde en enthousiasme voor een beter beloopbaar Nederland.  Er zijn meerdere Europese landen die successen boeken met nationale strategieën, maar ik heb het gevoel dat het Nederlandse succes met fietsen zelfs kan worden overtroffen door de manier waarop deze organisaties zich nu toeleggen op de behoeften van wandelaars. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat werken en wil graag helpen waar ik kan.”

“Het was fantastisch om deze dagen door te brengen met zo’n 600 inspirerende mensen uit meer dan 50 landen. Rotterdam heeft het geweldig gedaan. We houden de internationale aandacht voor meer beloopbare steden vast tot Walk21 in Seoul volgend jaar. We bevestigen nogmaals dat alle burgers zulke steden verdienen, dat politiek commitment aanzienlijk helpt om een visie en agenda te ontwikkelen voor veiligere, gezondere en meer veerkrachtige gemeenschappen, en dat overheden een effectieve bijdrage kunnen leveren aan het organiseren van een voorwaartse beweging. Het lijkt tijd om lopen op te schalen.”

 Terugblik 2019

 

Terug naar boven