Voetgangerscongres

<span>Blog van Emile Oostenbrink: Iedereen is voetganger op z’n tijd!</span>

Blog van Emile Oostenbrink: Iedereen is voetganger op z’n tijd!

Deze slogan van de toenmalige Voetgangersvereniging, waar ik in 1986 mijn carrière als verkeerskundige ben begonnen, heeft me doen beseffen dat het eigenlijk heel raar is dat we onze steden en dorpen vooral hebben ingericht als autowegen in plaats van als gebieden waar het fijn is om te wonen en te verblijven. Maar gelukkig is de aandacht voor de voetganger de laatste tijd aan het groeien. Vanuit CROW probeer ik mijn steentje bij te dragen door actief te zijn in het platform Ruimte voor Lopen en door het kennisaanbod over loopvriendelijk beleid en loopvriendelijk ontwerpen te vergroten.

Tijdens mijn jaren bij de Voetgangersvereniging is het besef gekomen dat we weliswaar allemaal voetganger zijn maar dat er desondanks in het beleid en op straat relatief weinig ruimte voor voetgangers is. Natuurlijk, de auto is een superhandig vervoermiddel, ik gebruik hem ook graag. Maar ik vraag me geregeld af: is het nou echt heel erg als je er 1 minuut langer over doet voor je met je auto bij je bestemming bent? Of als je 100 meter moet lopen om bij je geparkeerde auto te komen? Zeker als je daar voor terug krijgt dat je ouders nog zelfstandig naar de supermarkt kunnen lopen, dat je kinderen veilig naar school kunnen gaan, dat je gezonder blijft, dat mensen elkaar meer kunnen ontmoeten en dat het een stuk leuker is om een ommetje te maken vanuit je eigen huis.

Sinds ik in 2009 bij CROW ben gaan werken is het destijds gepote zaadje tot een plant uitgegroeid en ben ik me ervoor gaan inzetten om de voetganger hoger op de agenda te krijgen. Omdat ik het belangrijk vind dat mensen die gemotiveerd zijn zich in te zetten voor de voetganger samen optrekken ben ik vanaf het begin actief betrokken geweest bij het platform Ruimte voor Lopen. En binnen CROW zet ik me er de laatste jaren voor in ons kennisaanbod over hoe je loopvriendelijk beleid ontwikkelt en hoe je de buitenruimte loopvriendelijk kunt inrichten uit te breiden. Enkele voorbeelden: hoe pas je het STOMP-principe toe bij gebiedsontwikkeling, wanneer moet je nou eigenlijk zebrapaden toepassen, hoe ga je om met het mengen van fietsers en voetgangers of waarom passen we eigenlijk niet vaker woonerven toe? Eind 2023 zal CROW een Ontwerpwijzer voetgangers uitbrengen waarin alle kennis is gebundeld tot aanbevelingen voor het loopvriendelijk inrichten van de buitenruimte. Ik hoop zo mijn steentje bij te dragen aan een omgeving waar het fijn is om te wonen en te verblijven.

Emile Oostenbrink draagt tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 3 oktober bij aan het Panelgesprek: Mengen van fietsers en voetgangers.

Bekijk het programmaMeld je aan voor het congres

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven