Voetgangerscongres

<span>Ontvang het Magazine Beweegvriendelijke omgeving</span>

Ontvang het Magazine Beweegvriendelijke omgeving

CROW heeft een magazine over beweegvriendelijke buitenruimte gepubliceerd met daarin interviews, achtergrondartikelen en inspirerende praktijkvoorbeelden. Deze wordt uitgedeeld tijdens het Nationaal Voetgangerscongres!

Veel mensen zijn graag buiten en vinden het fijn af en toe te lopen, te fietsen of te sporten. Maar er zijn ook veel mensen die onvoldoende bewegen. In 2019 voldeed ruim de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder niet aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Volgens die beweegrichtlijnen moeten volwassenen wekelijks ten minste tweeënhalf uur matig intensief bewegen. Dit verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken. Het is dus belangrijk dat meer mensen meer gaan bewegen. Dat kan door dagelijkse verplaatsingen die je toch al moet maken vaker met de fiets of lopend te doen in plaats van met de auto. Maar dat betekent wel dat de buitenruimte voor iedereen toegankelijk moet zijn, dat het er veilig is en dat het zo aantrekkelijk is dat mensen verleid worden om te gaan lopen, fietsen of sporten. 

Gelukkig neemt de laatste jaren de aandacht voor gezondheid en daarmee voor een beweegvriendelijke buitenruimte toe. Steeds meer gemeenten investeren erin. Want gemeenten hebben veel invloed op de inrichting van de openbare ruimte. En zeker bij herinrichtingen of bij plannen voor nieuwe woonwijken is het goed mogelijk er meteen voor te zorgen dat mensen worden verleid om vaker te gaan bewegen.

‘Met een goede inrichting va de openbare ruimte komt de veiligheid vanzelf’
Sipke van der Meulen – verkeersveiligheidsexpert bij de provincie Fryslân

De toenemende aandacht zorgt er ook voor dat er steeds meer vraag komt naar hoe je beweegvriendelijk beleid kunt opstellen en hoe je de omgeving beweegvriendelijk kunt inrichten. Om die reden heeft CROW dit magazine gemaakt, boordevol achtergrondartikelen, inspirerende praktijkvoorbeelden, een column van Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie Vrije Universiteit Amsterdam) en interviews met o.a. Sipke van der Meulen (verkeersveiligheidsexpert bij de provincie Fryslân), Frank Hart (coördinator belangenbehartiging Wandelnet) en gedeputeerde Anne Koning (Zuid- Holland).

Aan het eind van het Nationaal Voetgangerscongres wordt dit magazine uitgedeeld aan alle bezoekers. Heb je je nog niet aangemeld? Klik dan op onderstaande button!

Meld je aan voor het congresklik hier voor het programma

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven