Voetgangerscongres

De voetganger centraal - zo kies je de juiste aanpak  

De voetganger centraal - zo kies je de juiste aanpak  

Hoe richt je een omgeving zo in, dat voetgangers zich comfortabel en veilig kunnen bewegen? Daarvoor is het in de eerste plaats belangrijk om oog te hebben voor de verschillende groepen voetgangers. Wie loopt er en waarom? Vervolgens zijn er kwantitatieve inzichten nodig om goed onderbouwde keuzes te kunnen maken. Maar hoe pak je dit aan?

Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres neemt Royal HaskoningDHV je mee in verschillende methodes die wij inzetten om prettige en veilige omgevingen voor voetgangers te realiseren. Hierbij kijken we steeds welke aanpak en tools het beste ingezet kunnen worden in welke situatie, afhankelijk van de vraag en de beschikbare data.

Tactical urbanism

Zo laat Casper Prinsen in zijn workshop 'Creatief en bottom-up actieve mobiliteit stimuleren in een schoolomgeving' zien hoe we lopen en fietsen stimuleren door samen met leerlingen, ouders en verzorgers oplossingen te bedenken en te toetsen in de praktijk. Deze ‘tactical urbanism’ methode is heel transparant: voetgangers kunnen het effect van maatregelen direct ervaren. Mensen denken zelf actief mee over oplossingen. Dit vergroot hun betrokkenheid en stimuleert gedragsverandering. De aanpak biedt ook op praktische wijze inzicht in de beweegredenen en het gedrag van deelnemers die de ruimte daadwerkelijk gebruiken. Door alle individuele aspecten te erkennen, te begrijpen en samen aan een oplossing te werken, kan een project ook op langere termijn een positief effect hebben. Buurtbewoners zijn veel meer bereid veranderingen te omarmen wanneer zij zich gehoord voelen.

Meten en monitoren

Ook lichten we aan de hand van voorbeelden toe hoe we meten en monitoren. Tijdens de deelsessie ‘Wie niet geteld wordt, telt niet mee’ presenteert Samir el Gamal hoe we kwantitatief inzicht krijgen in voetgangersdrukte en loopstromen. Zo hebben we het meten en monitoren van voetgangersstromen op diverse treinstations mogelijk gemaakt, waar goede data voorheen ontbrak. Inzicht in actuele stromen is vaak nodig voor een goede onderbouwing van keuzes in de ruimtelijke inrichting. Ook voor het toetsen van het effect van maatregelen kan monitoring belangrijk zijn. Hoeveel mensen lopen door een gebied of een gebouw? Hoeveel voetgangers zijn aanwezig? Welke routes worden gebruikt? Door te meten en monitoren ontstaat kwantitatief inzicht in het gebruik van de ruimte.

Simulatiemodellen

Tijdens de deelsessie ‘De voetganger bovenlokaal’ gaat Marlies Wouters, samen met Roos van der Rijt-Plate, Planontwikkelaar bij ProRail, in op de toepassing van simulatiemodellen. Soms is het toetsen van een maatregel in de praktijk niet mogelijk of is de omgeving te complex. Ook kunnen er vragen zijn over toekomstige situaties. Neem bijvoorbeeld de impact van de komst van nieuwe woningen en werkplekken op voetgangersdrukte op treinstations in de directe omgeving. Dan kijken we graag vooruit: wanneer wordt het te druk op de stations en waar ontstaan mogelijke knelpunten? Simulatiemodellen kunnen hier uitkomst bieden. Een simulatiemodel geeft inzicht in de werking van een omgeving waar veel voetgangers komen. Met deze inzichten kunnen tijdig maatregelen bedacht worden om te grote drukte te voorkomen. 

Meer weten over onze bijdragen aan het Nationaal Voetgangerscongres? Raadpleeg het programma.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven